מבוא: שלבים ראשוניים בעת הקמת עסק

פתיחת עסק חדש זה מרגש. אבל, חשוב לעקוב וליישם את השלבים המשפטיים הראשוניים בעת הקמת העסק. השלבים שיפורטו במאמר זה יסייעו לכם להבין ולדעת מה מוטל עליכם לבצע ולבחון בעת הקמת עסק במטרה להגן על העסק ולוודא שהוא פועל בצורה חלקה.
יש הרבה היבטים משפטיים שיש לתת עליהם את הדעת ולבצע בעת פתיחת עסק. אלה כוללים בחירת שם עסק, רישום העסק וקבלת הרישיונות הנכונים. יש לבחון את המיסוי שחל העסק והיבטים נוספים כגון העסקת עובדים.

איך מתחילים: פרספקטיבה משפטית

בחירת מבנה עסקי – ההחלטה על המבנה העסקי הנכון היא קריטית. אפשרויות נפוצות כוללות בעלות יחידה, שותפות וחברה בע"מ. לכל אחת יתרונות וחסרונות משלה. לדוגמה, חברה בע"מ מציעה הגנת אחריות מוגבלת, כלומר הנכסים האישיים של בעלי החברה (בעלי המניות) יהיו מוגנים אם העסק מתמודד עם בעיות משפטיות או חובות גבוהים.

רישום העסק – לאחר שתבחרו מבנה עסקי, עליכם לרשום את העסק שלכם ברשויות המתאימות. תהליך זה כולל, בחלק מהמקרים, הגשת ניירת ותשלום דמי רישום. הרישום הופך את העסק שלך לרשמי ומאפשר לך לפעול באופן חוקי.

הגשת בקשות לרישיון והיתרים – בהתאם לסוג העסק ולמיקום שלכם, ייתכן שתזדקקו לרישיונות והיתרים שונים כדי לפעול כחוק. אלה יכולים לכלול היתרי בריאות, היתרי יעוד ורישיונות מקצועיים. יש להתייעץ עם עורך דין שמתמצה בענף שבו פועל העסק שלכם, על מנת שיפעל להשגת על ההיתרים והרישיונות מהגופים הרלוונטיים.

הגנה על הקניין הרוחני של העסק– קניין רוחני (IP) כולל דברים כמו סימנים מסחריים, זכויות יוצרים ופטנטים. הגנה על הקניין הרוחני של העסק חיונית כדי למנוע מאחרים להשתמש ברעיונות שלכם ללא רשות. לדוגמה, ייתכן שאתם יכול לרשום את שם העסק של והלוגו כסימני מסחר במטרה למנוע העתקה שלהם.

עמידה בהוראות החוק והרגולציה:

הבנת חוקי העבודה – בעת פתיחת עסק חדש, חשוב להכיר את הכללים לגבי העסקת עובדים: שכר מינימום, שעות עבודה, זכויות סוציאליות, זכויות עובדים ועוד. 

עמידה בחובות המס – כל עסק חייב לשלם מיסים. זה כולל מע"מ, מס הכנסה, מסים עירוניים, מסי היתרים ועוד. חשוב להיות מלווה על ידי רואה חשבון ולהגיש דוחות בזמן. הפרת הוראות חוקי המס עלולה לגרור הליכים פליליים ועונשים כבדים. 

הקפדה על חוקי הפרטיות והגנת מידע – עסקים חייבים להגן על נתוני לקוחות. חוקים כמו החוק הגנת הפרטיות ותקנות מאדרי מידע קובעים כללים כיצד לטפל במידע אישי. הפרת חוקים אלו עלולה להוביל לקנסות כבדים.

הקמת את העסק – מסמכים משפטיים ראשוניים

הנה כמה מסמכים משפטיים ראשוניים שאתם חייבים לערוך בעת הקמת העסק:

הסכם מייסדים ותקנון: אם החלטתם להקים את העסק כחברה בע"מ, עריכת הסכם מייסדים ותקנון היא חובה לכל חברה בע"מ. הסכם המייסדים מתאר את התפקידים, האחריות ואחזקות הבעלות של כל מייסד. עריכת הסכם מייסדים מדויק תמנע התנגשויות ותבטיח שמייסדי החברה מודעים לזכויות ולחובות של כל מייסד. לדוגמה, אם מייסד אחד יעזוב, ההסכם יפרט מה קורה למניות שלו. להסכם המיידים יצורף תקנון החברה שאותו יש להגיש לרשם החברות בעת רישום העסק כחברה בע"מ.

הסכם שותפות: אם החלטתם להקים את העסק במסגרת שותפות עסקית, מומלץ לערוך בין השותפים הסכם שותפות. הסכם השותפות יגדיר את חלקו של כל שותף בעסק, את תפקידי השותפים, את דרך קבלת ההחלטות, את אופן פירוק השותפות ועוד. גם במקרה זה, עריכת הסכם שותפות מדויק, תמנע סכסוכים בהמשך.

הסכמי סודיות: הסכמי סודיות (NDA) מגנים על המידע הסודי של העסק שלכם. כאשר אתם משתפים את הרעיונות או התוכניות העסקיות שלך עם אחרים, NDA מבטיח שהם לא יכולים לשתף מידע זה עם אף אחד אחר. זה חיוני לשמירה על היתרון התחרותי שלכם.

שיקולים משפטיים בעת גיוס הון: גיוס הון כרוך במספר שלבים משפטיים. אתם צריך להחליט אם לגייס כספים באמצעות הון עצמי, חוב או שילוב של שניהם. לכל אפשרות יש השלכות משפטיות משלה. לדוגמה, הנפקת מניות מחייבת ציות לחוקי ניירות ערך. חשוב להתייעץ עם מומחה משפטי כדי לנווט במורכבויות אלו.

סיכום: שלבים ראשוניים בעת הקמת עסק

הקמת עסק היא לא עניין של מה בכך, ויש המון שיקולים שיש לקחת בחשבון, ובהם שיקולים משפטיים, וחובה להיות מלווה על ידי עורך דין מסחרי אשר בקיא בכל הדינים החלים על העסק. 
עורך דין מסחרי ילווה את העסק החל מהשלבים הראשוניים של הקמתו, ברישום העסק כחברה בע"מ או כשותפות ודיווח לרשויות הרלוונטיות, בעריכת ההסכמים הראשוניים של העסק, בהשגת הרישיונות המתאימים ובליווי שוטף במהלך הפעילות העסקית. הכל כדי להבטיח, בין היתר, שהעסק עומד בתנאי הוראות החוק והרגולציה במטרה להימנע מקנסות ועונשים, ובמטרה לבנות אמון עם לקוחות ומשקיעים. 

הבנה וביצוע השלבים שבמאמר זה חיוניים עבור כל עסק, במטרה לנהל את העסק בצורה חלקה, להימנע מבעיות משפטיות ולהציב בסיס חזק לצמיחה. זכרו, כל עסק מצליח התחיל עם השלבים הבסיסיים האלה.

Scroll to Top