נגישות אתרי אינטרנט: כל מה שצריך לדעת

כיום כמעט לכל עסק, יש אתר אינטרנט, בין אם מדובר באתר תדמיתי המספק מידע בלבד למשתמש או באתר שמוכר את מוצרי ושירותי העסק. על פי הוראות חוק שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות ותקנות הנגישות כמעט על כל אתר אינטרנט להיות מונגש עבור כלל האוכלוסייה, כולל אנשים עם מוגבלויות. זה כולל אנשים עיוורים, חירשים או בעלי לקויות אחרות. 

הנגשת אתרי אינטרנט מאפשרת לכלל המשתמשים ליהנות מהשירות שמציע העסק, ובעלי אתרי אינטרנט מחויבים על פי חוק לאפשר לבעלי מוגבלויות לממש את זכותם לקבל שירות בצורה שוויונית ואיכותית. חוק הנגשת אתרי אינטרנט, הוא חוק אשר אושר בשנת 2017. על פי חוק זה, כל בעל אתר אינטרנט חייב להנגיש את האתר שלו עבור בעלי מוגבלויות. הפרת החוק עלולה לגרור הטלת עיצומים כספיים בסך של עשרות ומאות אלפי שקלים על בעלי האתר. כמו כן, בעל מוגבלות אשר גולש באתר שאינו מונגש עבורו, יכול להגיש תביעה כנגד בעל האתר בדרישה לפיצוי ללא הוכחת נזק של עד 50,000 ₪ (צמוד למדד). הפרת הוראות נגישות אתרים עלולה גם להוות עילה לתביעה ייצוגית כנגד בעלי האתר.

מעבר לדרישה לעמידה בתנאי הרגולציה הרי שהנגשת אתר האינטרנט של העסק, תגדיל את תנועת המשתמשים באתר ותסייע לעסק להגיע לקהל רחב יותר. בנוסף, הנגשת אתר האינטרנט מראה מחויבות של בעלי העסק לאחריות חברתית.

תקנות נגישות אתרי אינטרנט בישראל: נקודות מרכזיות

תקנות הנגישות לאתרי אינטרנט בישראל נועדו להבטיח שאנשים עם מוגבלות יוכלו לגלוש באתרים באופן נוח ולקבל את המידע והשירותים שהם זקוקים להם. התקנות מתייחסות לאתרי אינטרנט, אפליקציות וממשקי משתמש, ומציינות את הדרישות המינימליות לנגישות של האתרים.

תקנות הנגישות לשירות – תקנות אלו מתייחסות להסרת חסמים כדי שאנשים עם מוגבלות יוכלו לקבל שירות באותה רמת נוחות ואיכות, כפי שמקבל כלל הציבור. תקנות אלו כוללות הנגשה פיזית של המקומות בהם ניתן השירות, התאמה של הדרכים והאמצעים בהם ניתן השירות, האופן שבו נמסר מידע לציבור וכן הנגשה של ערוצי השירות השונים.

התקנות לנגישות אתרי אינטרנט – התקנות אלו מתייחסות בפרט לנגישות של אתרי אינטרנט. הן מבוססות על התקנות הבינלאומיות (WCAG) Web Content Accessibility Guidelines 2.0 של גוף התקינה הבין-לאומיWorld Wide Web Consortium (W3C) . התקנות מחייבות בעלי אתרי אינטרנט להנגיש את האתר בהתאם לתקן נגישות אינטרנט הישראלי ת"י 5568 חלק 1 – "קווים מנחים לנגישות תכנים באינטרנט: נגישות אתרי אינטרנט", אשר מבוסס על התקן הבינלאומי ומסייע לבעלי האתרים להביא את אתריהם לרמת נגישות מתאימה.

התקנות לנגישות אפליקציות – התקנות אלו מתייחסות לנגישות של אפליקציות, כולל אפליקציות ניידות וממשקי משתמש. אפליקציה צריכה להיות מונגשת כפי שמנגישים אתרי אינטרנט. זה כולל התאמה של ממשק המשתמש, תוכן, ופונקציות לצרכי המשתמשים עם מוגבלות. כל יישום או עמוד שיתווסף לאפליקציה, חייב להיות נגיש גם הוא מרגע השקת היישום לשימוש הציבור.

תקן נגישות אינטרנט הישראלי ת"י 5568 – "קווים מנחים לנגישות תכנים באינטרנט"

כאמור התקן הישראלי מבוסס על תקנות הנגישות הבינלאומיות WCAG. תקנות ה-WCAG קובעות 3 רמות של תאימות לנגישות אתרים:

  • רמה A: תכונות נגישות האינטרנט הבסיסיות ביותר. רמה זו היא התקן המינימלי.
  • רמה AA: עוסקת בחסמים הגדולים והנפוצים ביותר עבור משתמשים נכים. רוב האתרים נדרשים לעמוד ברמה.
  • רמה AAA: הרמה הגבוהה והמורכבת ביותר של נגישות אינטרנט. לא כל האתרים יכולים לעמוד ברמה זו.

כל רמת תאימות קובעת הוראות לעיצוב האתר ולהתקנת תוספי נגישות באתר על מנת לעמוד בדרישות תקינה. 

התקן הישראלי קובע הנחיות להנגשת אתרי אינטרנט תוך התבססות על הקריטריונים ברמה תאימות AA. תקן נגישות AA מחייב את בעלי האתר לאפשר לבעלי מוגבלויות להבחין בבירור בין עיקר לתפל. הבחנה זו משיגים בעזרת אפשרות לקריאה ושימוש באתר ללא כל איבוד של תוכן – עם גודל טקסט כפול בגודלו. יתרה על כך, בתקן AA חל איסור על שימוש בתמונות של טקסט אלא בגופנים קריאים בלבד.

כך לדוגמא, במסגרת עיצוב האתר, בעלי האתר מחויבים לעמוד בהנחיות התקינה, בדבר ניגודיות צבע ונראות, גודל הטקסט באתר, יכולת ניווט באתר באמצעות המקלדת בלבד, הכללת טקסט חלופי לתמונות שבאתר.

מקרים בהם ניתן לקבל פטור מחובת הנגשה:

בעל עסק המעוניין לקבל פטור מחובת הנגשת אתר האינטרנט שבבעלותו, יכול להגיש בקשה לנציב שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלויות במשרד המשפטים. הפטור יינתן אם בעל העסק יוכיח שתהליך הנגשת האתר הוא בבחינת נטל כלכלי כבד עבורו, וכי המחזור העסקי של העסק ב-3 השנים האחרונות עמד על פחות מחצי מיליון ₪. והפטור יכול שיינתן גם מרמת נגישות AA וגם מרמת נגישות A הבסיסית.

פרסום הצהרת נגישות באתר:

בהתאם לתקנות הנגישות, מחויב בעל אתר אינטרנט לפרסם הצהרת נגישות באתר. במסגרת הצהרת הנגישות יפרט בעל האתר מידע בדבר נגישות האתר והאפליקציה, את פרטי רכז הנגישות, אותו מחויב למנות על פי חוק ופרטים ליצירת קשר לצורך הודעה על היעדר התאמות נגישות. 

בהצהרת הנגישות נדרש לפרט את הפעולות שבוצעו באתר לטובת הנגשתו, ואת כל המגבלות שנמצאו. מידע כזה יעזור למשתמשים להבין את הסיבה לבעיות שהם עשויים להיתקל בהם ללא צורך ליצור קשר. בנוסף, בהצהרת הנגישות יש לפרסם עדכונים שוטפים גם על תקלות זמניות.

הצהרת נגישות צריכה לפרט את הדברים הבאים:

  • תאריך עדכון אחרון של ההצהרה;
  • התחייבות הארגון לנגישות לאנשים עם מוגבלות;
  • הפניות לחוקים ותקנים שלפיהם האתר הונגש;
  • רמת הנגשת האתר A/AA/AA;
  • האמצעים שהארגון נוקט בכדי להבטיח את נגישות האתר;
  • תנאים טכניים נדרשים כדי להשתמש באתר, כגון דפדפני אינטרנט נתמכים;
  • הסבר באיזה וטכנולוגיות מסייעות נגישות האתר נבדק, למשל סוג תוכנת ההקראה הקולית;
  • פרוט של כל מגבלות הנגישות הידועות האתר, דבר שיעזור לצמצם את התסכול של המשתמשים באתר;
  • הצהרה על עמידה חלקית בתקן במקרה של תכני צד ג' (אם קיימים);
  • פרטי רכז או ממונה הנגישות של הארגון (אופציונלי לפרסם גם פרטי איש קשר לבעיות נגישות באתר) במקרה שמשתמשים זקוקים לעזרה, מידע ונתקלים בבעיות;
  • הסדרי הנגישות בארגון (במשרדי ההנהלה, בסניפים, ובכל מקום אחר שבו הארגון נותן שירות).

חשוב כי ניתן יהיה למצוא את הצהרה הנגישות באתר בקלות, שכן זהו המסמך הראשון שאדם עם מוגבלות מחפש באתר. רצוי שיהיו באתר מספר קישורים במקומות שונים באתר, למשל בראש הדף, בכותרת התחתונה, בתפריט העזרה, במפת האתר וכד'. 

כיצד להבטיח שאתר האינטרנט של העסק עומד בתקנות הנגישות

התאמת האתר – אתר קיים צריך להיות מונגש בתוך 3 שנים מיום כניסת התקנות לתוקף (25/10/2016). כל יישום או עמוד שיתווסף לאתר הקיים לאחר שהונגש, חייב להיות נגיש גם הוא מרגע השקת היישום לשימוש הציבור. אתר חדש שמועלה לשימוש הציבור, צריך להיות נגיש מרגע השקתו לשימוש הציבור.

התקנת תוסף נגישות – כדי להפוך את האתר לנגיש, ניתן להתקין תוסף נגישות במערכת הניהול של האתר. תוסף זה יסייע לכם להבטיח שהאתר מתאים לצרכי המשתמשים עם מוגבלות, ועומד בהוראות התקן.

הצהרת נגישות – על פי תקנות הנגישות יש להציג באתר הצהרת נגישות שתפרט את הפעולות אותן ביצעו בעלי האתר לטובת הנגשתו, וכן את פרטיו של רכז הנגישות ודרכים ליצירת קשר.

לסיכום: נגישות אתרי אינטרנט

נגישות אתרי אינטרנט הופכת חשובה יותר מיום ליום. ככל שהטכנולוגיה מתקדמת, עלינו להבטיח שכולם יוכלו להשתמש באינטרנט בקלות. זה כולל אנשים עם מוגבלויות. 

יותר אנשים משתמשים באינטרנט לכל דבר, מקניות ועד למידה. המשמעות היא שאתרי אינטרנט צריכים להיות קלים לשימוש לכולם. הנגשת אתרים מסייעת לאנשים עם מוגבלויות. חברות המתמקדות בנגישות יכולות להגיע ליותר לקוחות ולהימנע מבעיות משפטיות. 

בעתיד, נראה עוד כלים וטכנולוגיות שיעזרו להנגיש אתרים. לדוגמה, זיהוי קול ובינה מלאכותית יכולים לעזור לאנשים לנווט באתרים. מעצבים ישתמשו בשיטות עיצוב כוללניות יותר. זה אומר לחשוב על כל המשתמשים מההתחלה. כמו כן, נראה עוד חוקים והנחיות כדי להבטיח נגישות לאינטרנט.

הנגשת אתרים אינה רק דרישה משפטית. זה הדבר הנכון לעשות. זה עוזר לכולם לקבל חוויה טובה יותר באינטרנט. על ידי התמקדות בנגישות, נוכל ליצור סביבה אינטרנטית מכילה ומסבירה פנים לכולם. זכרו, שינויים קטנים יכולים לעשות הבדל גדול.

Scroll to Top